Home Wie ben ik Zoek het plaatje Hoe geldig stemmen N-VA Geel Kandidaten

N-VA Geel

Website N-VA Geel

Bezoek de website van N-VA Geel .

Programma

1. Een welvarend en bruisend Geel

Lokale economie en ondernemen

- We houden de kern bereikbaar voor iedereen. Door een gespreid en voldoende aanbod van parkeerplaatsen en verkeersluwe straten met meer gecentraliseerde en veilige fietsenstallingen laten we de bezoekers zelf de keuze hoe ze optimaal van onze kern kunnen genieten.

- We richten de openbare ruimte in tot een sfeervolle omgeving. Met terrassen en extra groen maken we van het centrum een aangename plaats om te vertoeven.

- We pleiten voor open en tijdige communicatie over openbare werken. We beperken de hinder en reiken proactief informatie uit over de ondersteunende maatregelen van andere overheden. We geven vrijstellingen op de bedrijfsbelasting voor de duur van de wegenwerken.

- We leggen een databank aan met Geelse bedrijven zodat, wanneer we als lokaal bestuur offertes opvragen, dit ook lokaal kan gebeuren.

- De VZW Geel Centrum kan blijvend op de steun van het lokaal bestuur rekenen voor hun werking en evenementen, die Geel doen bruisen.

- Behoud van de starterstoelage voor nieuwe handelaars in het kernwinkelgebied en de deeldorpen.

- We bekijken de mogelijkheid om het aanbod op onze wekelijkse markten en de ambulante handelaars in onze deeldorpen verder uit te breiden en te diversifiëren.

- We onderzoeken de opportuniteiten van nieuwe bedrijven- en industrieterreinen en zetten in op de reconversie van leegstaande bedrijfspanden.

- Met de verdere ontwikkeling van de innovatiecampus willen we synergieën zoeken tussen onderwijs en het bedrijfsleven.

- We ondersteunen sociale economie en maatwerkbedrijven die actief zijn in onze stad en hebben hier ook als lokaal bestuur aandacht voor bij aanbestedingen.

Financiën

- Haalbaar en betaalbaar: dat moet het motto zijn voor de komende jaren. Ieder project bekijken we volgens de prioriteitenvolgorde: wat is noodzakelijk, wat is nuttig en dan wat is leuk. We kijken hoe we met de beschikbare mensen en middelen prioritaire acties en doelstellingen kunnen realiseren binnen een gezond financieel kader.

- N-VA Geel zal de lokale financiën blijven beheren als een goede huisvader. Dit betekent dat we op een doordachte wijze willen blijven investeren in de belangrijkste prioriteiten voor onze stad.

- Het uitgangspunt van onze partij is dat we de belastingen de komende jaren niet willen verhogen.

- We onderzoeken welke niet-strategische gronden en gebouwen, die nu nog eigendom zijn van het lokaal bestuur, we kunnen verkopen. We houden hierbij rekening met het maatschappelijk belang.

- Bij de opmaak van de begroting gaan we met de fijne kam door onze uitgaven en zoeken we met open blik waar we nog kunnen besparen.

- We onderzoeken systematisch de mogelijkheden voor externe financiering van projecten via subsidies en maken maximaal gebruik van de Europese, federale en Vlaamse initiatieven en subsidies om zaken op een kostenefficiënte manier te realiseren.

Toerisme en evenementen

- Door samenwerking met verenigingen, handelaars, horeca en de diensten van het lokaal bestuur willen we de aantrekking van onze stad vergroten voor dag- of meerdaagse bezoekers.

- N-VA Geel wil de troeven van onze stad meer in de verf zetten, zoals de fiets- en wandelroutes, het molentoerisme, de erfgoedsites, de gezinsverpleging en Dimpnalegende, waterrecreatie en natuur.

- We faciliteren de samenwerking tussen hotels, B&B’s, handelaars en promoten ook andere vormen van overnachtingsmogelijkheden zoals kamperen met de mobilhome.

- We realiseren als lokaal bestuur jaarlijks een groot verbindend evenement, dat de lokale gemeenschap samenbrengt en onze geschiedenis en lokale identiteit levend houdt, denk maar aan de Dimpnadagen en -ommegang of de Bevrijdingsfeesten, …

- In samenwerking met Geel Centrum vzw blijven we succesvolle evenementen organiseren, zoals Duivels Geel, Halloween, de intocht van Sinterklaas, …

- We ondersteunen blijvend verenigingen, professionele of occasionele organisatoren bij de organisatie van evenementen in onze stad.

- We voeren een positieve campagne om Geel op de kaart te zetten voor jeugd- en andere kampen tijdens de zomermaanden.

Sport

- We breiden de bestaande recreatiegebieden uit om bijkomende ruimte voor sport en spel te creëren in onze stad.

- We ontwikkelen een visie rond topsportinfrastructuur in onze stad.

- Het lokaal bestuur moet ondersteuning en faciliteiten verlenen aan sportclubs die zelf willen investeren in hun ambities, werking en doelen.

- Onze Geelse topsporters moeten meer aandacht en erkenning krijgen.

- Het sportaanbod voor onze scholen moet behouden blijven. Daarnaast willen we scholen blijven betrekken bij het naschools sporten en het lokale sportbeleid.

- We maken een Geels beweegplan op, dat de Gelenaars aanzet tot een actieve en gezonde levensstijl.

- Het lokaal bestuur moet G-sport en de werking van Avalympics blijvend ondersteunen en aanmoedigen.

- We zetten in op sporten voor 65-plussers, zodat ook zij fit, gezond en mobiel blijven.

- Voor de sportdisciplines, waar Geel nog een blinde vlek is op de kaart, willen wij extra inspanning leveren om deze in onze stad aan te bieden.

- We zoeken naar synergieën met bedrijven om het sportaanbod uit te bouwen.

- We willen grote sportevenementen en -manifestaties aanmoedigen en zien dit als een belangrijke aantrekkingspool voor bezoekers van onze stad.

- We willen het aanbod naar wandel-, fiets- en waterrecreatie in onze stad blijvend uitbreiden.

- Multifunctionele sportclusters blijven het uitgangspunt om verschillende disciplines en clubs op één locatie een kwalitatieve infrastructuur aan te bieden.

- We zetten in op toegankelijke sportinfrastructuur en promoten het behalen van het Vlaams label ‘toegankelijke sportinfrastructuur’ voor de sportfaciliteiten.

2. Een duurzaam en groen Geel

Ruimtelijke beleid

- Bij (her)ontwikkeling van dorpskernen stimuleren we inbreidingsprojecten en het voorkomen van leegstand, met behoud van het lokale karakter en de focus op verschillende functies: wonen, werken en handel.

- Het lokaal bestuur moet in de eerste plaats inzetten op het behoud van voldoende kwalitatieve open ruimte. Hierbij is verdichting, door middel van compacter en hoger bouwen, een belangrijke leidraad.

- Bij grote bouwprojecten dient de maatschappelijke draagkracht te worden gerespecteerd en moet er compensatie zijn door faciliteiten voor de gemeenschap.

- Door middel van het RUP Winkelwandelgebied willen we tegemoet komen aan de vragen van handelaars en bewoners in het kernwinkelgebied.

- We voorzien in voldoende open ruimte in onze wijken en buurten, zodat de leefbaarheid voor haar inwoners verhoogt. We denken hierbij aan speelpleintjes, rustplekken, volks- en buurttuintjes, hondenweiden, …

- We realiseren een natuurbegraafplaats, waar mensen op een natuurlijke en serene manier een laatste rustplaats kunnen krijgen.

- We kijken naar geschikte locaties voor de toekomstige inplanning van bedrijfs-, industrie-, KMO-, landbouw- en recreatiezones, met aandacht voor alle parameters.

- We passen een handhavingsplan toe, voor een groenere en klimaatrobuustere leefomgeving. De focus ligt hierbij op overleg en herstel, door een proactieve en sensibiliserende aanpak.

- Een net en proper openbaar domein verhoogt de leefbaarheid van onze stad. Daarom willen we een goed en frequent onderhoud van onze bermen en grachten, zodat fiets- en wandelpaden toegankelijk blijven, evenals onze pleinen, grasvelden en bloemperken. Deze zorgen voor een aangename en groene leefomgeving in het centrum en de deeldorpen.

- Met een groen-blauwe dooradering van water en natuur doorheen onze stad creëren we een aangename leefomgeving.

- We willen meer, betere, propere en gebruiksvriendelijke openbare toiletten voorzien.

Duurzaamheid

- Om de effecten van de klimaatverandering in onze stad zo goed als mogelijk te ondervangen, zetten we onder andere verder in op de acties zoals opgenomen in het Burgemeestersconvenant 2030.

- We gaan voor de uitrol van een collectief warmtenet in het stadscentrum en onderzoeken verder de opportuniteiten op gebied van ondiepe geothermie en recuperatie van restwarmte.

- We zetten in op warmtenetten en diepe geothermie bij nieuwe verkavelingen of grote bouwprojecten.

- We zetten verder in op de verledding van de openbare verlichting en de verlichting in openbare gebouwen.

- We gaan sterk inzetten op meer elektrische laadpalen, aan de hand van het laadpalenplan. Ook kijken we naar mogelijke toekomstige alternatieven als CNG- en waterstofstations.

- We voeren een doordacht beleid met betrekking tot afval op openbare plaatsen en evalueren dit permanent.

-We moedigen Gelenaars aan om hun woning energetisch te renoveren, groendaken aan te leggen en in te zetten op biodiversiteit.

- De aanpak van zwerfvuil blijft een absolute prioriteit. Naast sensibiliseren, zetten we ook in op het opsporen en beboeten van overtreders.

- Omdat bijen essentieel zijn voor de biodiversiteit, nemen we concrete acties om hun populatie te bevorderen.

- De verdere vergroening van straten en pleinen zorgt voor een aangename leefomgeving.

- We blijven de bosgroepen en particuliere eigenaars ondersteunen in het voeren van een duurzaam bosbeleid.

Dierenwelzijn

- We hanteren een proactief beleid op het gebied van dierenwelzijn en organiseren bewustmakingscampagnes om bewustzijn te vergroten.

- Het zwerfkattenproject wordt voortgezet door VZW Missie Miauw.

- Traditioneel vuurwerk is niet meer van deze tijd, daarom promoten we (geluidsarme) alternatieven.

- We bekijken de mogelijkheden tot meer hondenweides, hondenlosloopzones en eventueel zwemvijvers voor honden.

- We voeren bewustwordingscampagnes bij eigenaars voor voldoende beschutting voor weidedieren.

- We blijven streng toezien op een nultolerantie voor thuisslachtingen en slachten in niet-erkende instellingen.

- We blijven ons inzetten voor een oplossing voor verloren gelopen, gedumpte of in beslag genomen dieren.

- Dieren hebben een positief effect op mensen, ook binnen de zorg. We onderzoeken de mogelijkheden op dit gebied.

- We willen onze inwoners de mogelijkheid bieden om samen met hun huisdier(en) begraven te worden.

- Het opzetten van een samenwerkingsverband tussen sociale diensten en dierenwelzijn, gezien het directe verband met verwaarlozing, lijkt ons een meerwaarde.

- We onderzoeken de mogelijkheid om een kattentuin te creëren voorniet-socialiseerbare zwerfkatten die in onveilige omstandigheden leven.

Landbouw

- Landbouwers zijn ondernemers.

- Het lokaal bestuur voert een beleid rond land- en tuinbouw met oog voor nieuwe economische en innovatieve activiteiten.

- We hebben aandacht voor land- en tuinbouw binnen het gevoerde omgevingsbeleid.

- We ondersteunen biologische en ecologische landbouw. We zoeken ook de verbinding tussen natuur en landbouw, om tot gezamenlijke win-win-projecten te komen.

- We promoten en stimuleren het hoevetoerisme en zelfplukinitiatieven.

- Ook kort-keten- en streekproducten kunnen op onze steun rekenen.

- We formuleren een duidelijke visie op het oneigenlijk gebruik van landbouwgebied, los van bestaande landbouwondernemingen.

- We stimuleren de landbouwers bij erosiebestrijding, ecologisch bermbeheer, het inrichten van kleine landschapselementen en maatregelen voor biodiversiteit.

- We hebben aandacht voor de landbouwsector en zoeken naar kansen met biomassa of -gas, kleinere windturbines, circulair watergebruik of gewassen die als duurzame bouwmaterialen kunnen worden ingezet.

3. Een leefbaar en veilig Geel

Veiligheid en openbare orde

- De komende bestuursperiode willen we prioritair inzetten op veiligheid, openbare orde en het verhogen van het veiligheidsgevoel.

- We investeren in bijkomende inspecteurs voor de interventieploegen en wijkagenten. Daarnaast behouden we het aantal medewerkers in het team Jeugd en Gezin.

- We bekijken de mogelijkheid tot het aanwerven van een jurist binnen de politiezone om in te zetten op bestuurlijke handhaving.

- We overwegen het aanstellen van een ‘Seniorenagent’, die het eerste aanspreekpunt vormt voor vragen van ouderen over veiligheid en preventie. (zoals de Studentenagent en Scholenagent).

- In de strijd tegen overlast willen we investeren in een hondengeleider met ‘dual purpose’-hond, die zowel ingezet kan worden tijdens patrouilles als om actief drugs op te sporen.

- We onderzoeken de mogelijkheid tot het oprichten van een PROAteam, dat actief, flexibel en dynamisch aanwezig is op het terrein en zich toespitst op actuele fenomenen.

- We zetten in op het project SAMEN, dat inzet op een lik-op-stukbeleid door bij bepaalde criminele feiten meteen op te treden. De krachten van verschillende partners (politie, parket, rechtbank, justitiehuis...) worden gebundeld om tot snelle, zichtbare en efficiëntere afhandeling te komen.

- We versterken de Lokale Integrale Veiligheidscel in de bestrijding van gewelddadige radicalisering.

- We zetten in op een meer visuele veiligheidscommunicatie en investeren in de interactie met de inwoners van onze stad over dit thema.

- We bekijken de voordelen van een doorgedreven samenwerking met andere politiezone(s) om de kwaliteit, efficiëntie en betaalbaarheid van de politiewerking te verbeteren.

- We willen inzetten op het verstandig gebruik van drones door veiligheidsdiensten bij grote rampen, calamiteiten of evenementen.

- N-VA Geel gaat voor een structurele samenwerking en overleg tussen de lokale communicatiediensten en de veiligheidsdiensten en wil ook een herenakkoord tussen horeca, politie en lokaal bestuur.

Mobiliteit

- We willen bijkomende parkeeroplossingen (ondergrondse garages, parkeertoren, …) realiseren in het hart van onze stad, om bijkomende plaatsen te verwezenlijken, zowel voor bewoners als bezoekers en om de parkeerdruk in de centrumstraten te verlichten.

- Alles inzetten op de realisatie van de ventwegen op de Antwerpseweg en de heraanleg van de rotonde.

- Bij de heraanleg van de Molseweg, tussen de Geelse en Molse ring, moet er prioritair aandacht zijn voor gescheiden fietspaden.

- We geven aandacht aan gescheiden voet- en fietspaden bij de heraanleg van belangrijke en drukke verkeersverbindingen.

- Conflictvrije kruispunten moeten het uitgangspunt zijn bij aanpassingen.

- We voorzien voldoende fietsstallingen en publieke bezoekersparkeerplaatsen in ons stadscentrum en het kernwinkelgebied.

- We rollen deelmobiliteit op vlak van fiets en wagen verder uit over onze stad.

- We focussen op verkeerseducatie en -bewustwording in ons onderwijs. Een verkeerseducatief centrum of verkeerspark zou hierbij ondersteunend kunnen werken.

- Duidelijke bewegwijzering moet een vlotte doorstroming garanderen.

- Een goede leesbaarheid van de weg zorgt ervoor dat alle deelnemers in het verkeer zich veiliger zullen voelen.

- Veilige schoolroutes en -omgevingen voor leerlingen, ouders en leerkrachten moeten in participatie met de buurt verder bekeken worden.

- Het centrum van onze stad moet vlot bereikbaar blijven voor al onze inwoners en bezoekers, op welke manier ze zich ook verplaatsen.

- We pleiten bij de hogere overheid voor een openbaar vervoer op maat van de noden en vragen van onze inwoners.

Wonen

- We moedigen een beleid aan dat renovaties van woningen stimuleert. Daarom richten we een centraal loket in waar de inwoners terecht kunnen met al hun vragen over bouwen, verbouwen, renoveren en energie. Dit loket is ook het centrale aanspreekpunt voor het aanvragen van premies in dit verband.

- We stimuleren de private markt die kwalitatief woonaanbod wil bij creëren in onze stad. Een groter aanbod drukt de woningprijzen en zorgt zo voor meer betaalbaar wonen.

- We leggen een woningmix op bij grotere bouwprojecten, dit om voldoende diversiteit in ons woningaanbod te bewaren en creëren.

- Meersgezinswoningen moeten ingericht en gebouwd worden met de visie op levenslang wonen. Met een verordening zorgen we ervoor dat de woning, van bij de bouw, aangepast is aan de toekomstige, veranderende levensomstandigheden van de bewoner. (Bredere deuren, geen drempels, …).

- Het lokaal bestuur moet in de eerste plaats inzetten op het behoud van voldoende kwalitatieve open ruimte. Hierbij is verdichting een belangrijke leidraad.

- Om de kwaliteit van (meers)gezinswoningen te waarborgen, houden we bij het verlenen van een vergunning rekening met de minimale grondoppervlakten, voldoende fietsenstalling, afvalbergingen, …

- Om verkrotting en verloedering van het straatbeeld tegen te gaan, inventariseren we leegstaande en verwaarloosde panden en heffen hierop een lokale belasting.

- Voor sociaal wonen willen we de komende jaren meer inzetten op sociale koopwoning, sociale leningen, geconventioneerd huren en bescheiden wonen, om ook de mensen die net boven de grens van eensociale woning vallen, ook te kunnen helpen.

- Sociale woningen moeten er zijn voor de Vlamingen die te weinig middelen hebben om zelf in eigen huisvesting te voorzien. De Vlaming is graag sociaal, maar verwacht ook dat zijn of haar solidariteit terecht komt bij degene die het nodig heeft en er recht op heeft.

- Het door Vlaanderen bepaalde aantal sociale woningen staat als te bereiken doel voorop.

- Bij de realisatie van sociale woningbouwprojecten moet steeds rekening gehouden worden met de sociale draagkracht van de directe buurt en de hele gemeente.

- Binnen de lokale toewijzingsreglementen wordt primair rekening gehouden met de lokale binding en een doelgroepenbeleid.

- De gemeente spoort de sociale verhuurder aan om buitenlandse eigendomsonderzoeken bij sociale huurders uit te voeren, om zo misbruik en fraude tegen te gaan.

- Wie een sociale woning huurt, heeft heel wat rechten, maar ook een aantal plichten. De woonmaatschappij kijkt strik toe op de verplichting tot inschrijving bij VDAB en de kennis van de Nederlandse taal.

- We willen dak- en thuisloosheid actief bestrijden aan de hand van een doorgedreven herhuisvestingstrategie.

- We zetten noodwoningen in voor zij die in een tijdelijk precaire woonsituatie zitten, bijvoorbeeld naar aanleiding van een brand of onbewoonbaarheid.

- We zetten private eigenaars aan om hun pand via sociale verhuur aan te bieden (de vroegere SVK-werking).

- We staan positief tegenover nieuwe woonvormen, zoals tiny houses, cohousing, zorgunits en kangoeroewoningen en bekijken de mogelijkheden binnen het wettelijk kader.

4. Een warm en barmhartig Geel

Sociaal beleid

- Voor N-VA Geel staat het verhaal van rechten en plichten centraal binnen het sociaal beleid. Wie rechten heeft op ondersteuning of hulp, heeft ook bepaalde plichten. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

- Mensen in armoede hebben, mits ondersteuning, de verantwoordelijkheid om, binnen de mate van het haalbare, hun situatie zo goed mogelijk te verbeteren.

- We voeren een nieuwe berekening in van het equivalent leefloon, waardoor we dit kunnen aftoppen in bepaalde uitzonderlijke gezinssituaties, waarbij de combinatie van steunen en uitkeringen te hoog oplopen.

- We zien inburgering als een verplichte voorwaarde in het GPMI bij nieuwe Gelenaars.

- We zetten fors in op de kennis van de Nederlandse taal als belangrijke voorwaarde voor steun. Lessen Nederlands kunnen gecombineerd worden met een activeringstraject en zijn geen reden om niet-werkbereid te zijn.

- We zetten als lokaal bestuur in op diverse vormen van activering, denk maar aan stages, gemeenschapsdienst, arbeidsmatige activiteiten, vrijwilligerswerk, opleidingen, … Het uiteindelijke doel van activering is zo snel als mogelijk een vaste job te verkrijgen binnen het normaal economisch circuit.

- We zoeken naar synergieën en samenwerkingen tussen de verschillende woonzorgcentra met als leidraad een verbetering van de kwaliteit, de toegankelijkheid en de betaalbaarheid.

- Het lokaal bestuur verleent zijn medewerking aan de fusie en realisatie van de nieuwe ziekenhuiscampus Geel-Mol.

- Preventie: beter bekendmaken van bevolkingsonderzoeken bij de bevolking om deelnamecijfer aan de arbeidsmarkt op te krikken.

- Participatie van kansengroepen aan vrijetijdsactiviteiten verder bevorderen.

- Een centraal zorgloket te organiseren in het Sociaal Huis als toegankelijk aanspreekpunt voor inwoners met zorg- of gezondheidsvragen.

- We promoten een gezonde levensstijl en dragen dit ook uit naar de eigen gemeentelijke medewerkers. (Gezonde voeding, voldoende bewegen, stoppen met roken, …).

- Rookvrije zones, zoals bij het ziekenhuis, rollen we verder uit naar zones waar veel jeugd komt, zoals bij sportterreinen en -clubs, maar ook nabij scholen.

- We zetten in op de parkeerproblematiek bij zorgverstrekkers door het bestaande zorgparkeren bekender te maken, een parkeerkaart voor zorgverstrekkers in te voeren en parkeerplaatsen voor te behouden voor zorgverstrekkers in dichtbevolkte gebieden.

- We onderzoeken de wenselijkheid tot oprichting van een Vrijwilligerskorps, dat geactiveerd kan worden op het moment dat er nood is aan helpende handen in onze stad.

Onderwijs

- Blijven inzetten om gemeentelijk onderwijs als een troef om te werken aan kwaliteitsvol en bereikbaar onderwijs voor elk kind ongeacht hun thuissituatie en rekening houdend met de capaciteiten van elk kind.

- We rollen het Geels model voor een kwaliteitsvolle kinderopvang uit naar meer kleuter- en basisscholen. Door het inzetten van vrijwilligers en cursisten willen we blijvend nieuwe dingen aanbieden en kinderen blijven uitdagen.

- We willen inzetten op betaalbare voor- en naschoolse kinderopvang. We bekijken hierbij ook de mogelijkheid om flexibele kinderopvang of 24-uurs opvang op ons grondgebied te krijgen.

- Scholen zijn het kloppende hart van buurten en deeldorpen. De school draagt bij tot het versterken van sociale en lokale weefsels.

- Schoolgebouwen dienen dan ook optimaal benut te worden door buren, verenigingen, andere vorm van onderwijs, …

- We zetten actief in op het multifunctioneel gebruik van schoolinfrastructuur. Daarom willen we schoolgebouwen ook buiten de schooluren openstellen voor het verenigingsleven.

- We realiseren een nieuw schoolgebouw voor stedelijke basisschool SAIO.

- Met de realisatie van de innovatiecampus willen we de synergieën tussen ondernemen en onderwijs verder versterken en kansen geven.

- We nemen onze rol op als lokale onderwijsregisseur en doen dit door een sterk flankerend onderwijsbeleid:

            - We voeren een actief beleid Nederlands voor al onze inwoners.

            - We kunnen zelf laagdrempelige initiatieven nemen of leesbevorderingsprogramma’s ondersteunen.

            - We zetten in op het wegwerken van taalachterstand door taal baden te organiseren of in te zetten op zomerscholen.

            - We zetten in op het gebruik van het Nederlands met de ouders.

            - We zorgen voor de organisaties van huiswerkbegeleiding en opvoedingsondersteuning.

            - We zorgen voor verkeersveilige schoolomgevingen.

Jongeren en ouderen

- We gaan voor een uitbreiding van het bestaande jeugdhuis De Vonk, zodat nog meer jongeren hier een vaste stek kunnen vinden.

- We zetten verder in op jeugdwelzijn, een steeds belangrijker wordend thema. Je goed in je vel voelen en kunnen zijn wie je bent, daar gaan we voor.

- We betrekken jongeren zowel breed als meer thematisch bij beslissingen die we als stadsbestuur nemen.

- We willen jongeren in een veilige omgeving laten fuiven en feesten en nemen daartoe de nodige acties.

- Voldoende open ruimte en speelruimte voor jongeren in de eigen buurt.

- Het werk van de vele Geelse jeugdverenigingen, hun leiders en leidsters, willen we blijvend waarderen. De stad moet voor hen een partner blijven waar ze op kunnen rekenen.

- We bekijken de mogelijkheid om een jeugdherberg in Geel te faciliteren.

- We willen een echt beleid rond kotstudenten uitwerken, om ook hen meer te betrekken bij het Geelse sociale leven en hen ook te laten kennismaken met de troeven van onze stad.

- In de komende legislatuur voorzien we een nieuw ‘Seniorenbehoeftenonderzoek’, waarmee we de noden en vragen van onze ouderen goed in kaart brengen en duidelijke aanbevelingen krijgen voor het lokaal beleid.

- Toegankelijkheid, in al haar facetten, blijft een belangrijk aandachtspunt. Zowel in het openbaar domein, openbare gebouwen, als in dienstverlening moet er aandacht zijn voor toegankelijkheid, specifiek ook voor senioren.

- Voldoende faciliteiten in de eigen buurt zorgen ervoor dat ouderen langer in de eigen woning kunnen verblijven.

- Vervoersarmoede bij senioren is een reëel probleem, waarvoor we in de komende jaren oplossingen moeten onderzoeken.

- Lokale Dienstencentra blijven warme ontmoetingsplekken voor senioren, waar ze elkaar kunnen treffen en aan vrijetijdsbeleving kunnen doen.

- De organisatie van collectieve en autonome dag- en/of nachtopvang voor oudere zorgbehoevenden in onze gemeente is van groot maatschappelijk belang. We bekijken hoe we hierop kunnen inzetten of dit kunnen faciliteren.

- Goede initiatieven zoals de Seniorenraad, de Seniorengids, de Seniorenconsulent, Dementievriendelijke Gemeente, blijven we ondersteunen.

5. Fier op Geel

Bestuur en dienstverlening

- We blijven investeren in het personeel van het lokaal bestuur om een goede dienstverlening aan de inwoners van onze stad te waarborgen. Dit kan op diverse manieren zoals een aangename en uitdagende werkomgeving, voldoende opleidingen, aantrekkelijke voorwaarden…

- Verdere digitalisering van de gemeentelijke dienstverlening, om de bereikbaarheid en flexibiliteit van de stedelijke diensten naar de burger toe te vergroten.

- Daarnaast moeten de stadsdiensten ook steeds fysiek bereikbaar en aanspreekbaar blijven voor onze burgers.

- Blijvende ondersteuning van mensen die minder digivaardig zijn door les- en contactmomenten.

- Meer openbare computers ter beschikking stellen om de toegang tot digitale kanalen en dienstverlening te verhogen.

- Blijvend sterk investeren in digitale veiligheid en cybersecurity om de gegevens van onze burgers en medewerkers maximaal te beschermen.

- De digitale werkplek voor onze medewerkers verder uitrollen en zo compatibel mogelijk op alle andere platformen aansluiten.

- Een heldere, duidelijke en tijdige communicatie tussen het lokaal bestuur en de inwoners van onze stad is cruciaal. Hiervoor blijven we inzetten op diverse communicatiekanalen om zo breed mogelijk alle burgers te bereiken en te betrekken bij het beleid.

- Dienstverlening moet er zijn voor elke burger. Alle vragen moeten binnen een redelijke termijn beantwoord worden en de burger moet gehoord worden door het beleid.

Cultuur en erfgoed

- Met de realisatie van de cultuurcluster willen we cultuurbeleving centraal, in het hart van onze stad, een nieuwe boost geven.

- Met aandacht voor muziek, film, lezen, erfgoed, beleving, dans, toneel, komedie, … en zoveel meer willen we de Gelenaar een breed en divers aanbod aan culturele activiteiten voorschotelen.

- De realisatie van een vernieuwd cultureel centrum met een bijkomende, nieuwe en grote spektakelzaal is prioritair in de ontwikkeling van deze cultuurcluster.

- Inzetten op toegankelijke cultuur, zodat iedereen hiervan kan genieten, blijft belangrijk.

- We dragen zorg voor ons roerend en onroerend erfgoed en proberen zoveel mogelijk Gelenaars en bezoekers kennis te laten maken met onze lokale geschiedenis.

- We zijn trots op de UNESCO-erkenning voor de Geelse gezinsverpleging en Dimpnaverering. De komende jaren moeten we dan ook maximaal inzetten op het uitdragen van deze erkenning in onze stad, onze regio en de wereld.

- We ontwikkelen een integrale visie op de erfgoedsite van het Gasthuismuseum, SAIO- en academiegebouwen om zo de historische functies in het kader van zorg te borgen, bewaren en uit te dragen.

- We werken een beleid uit rond muziek waarbij lokale artiesten en verenigingen centraal staan.

- We maken van onze bibliotheek een ‘derde plek’: een veilige plaats waar mensen zich echt thuis voelen en kunnen verblijven tijdens hun vrije tijd.

- Met ‘Open Bib’ willen we bezoekers verruimde openingsuren aanbieden, zodat zij onze bibliotheek en haar collectie ook kunnen bezigen op momenten dat het voor hen het beste past.

- We onderzoeken de mogelijkheid om het concept van ‘schoolbibliotheken’ verder uit te breiden, met focus op de deeldorpen.

Verenigingen

- De realisatie van de cultuurcluster zal ook meer en nieuwe kansen bieden aan verenigingen om activiteiten en voorstellingen te organiseren in een professionele omkadering.

- We willen onderzoeken hoe we de participatie van verenigingen aan het lokale beleid kunnen optimaliseren, zodat er meer thematische afstemming mogelijk is en ze meer slagkracht krijgen.

- We willen de samenwerking tussen verenigingen bevorderen en aanmoedigen, zodat ze ook meer samen kunnen zoeken naar oplossingen voor gemeenschappelijke problemen, denk maar aan de aankoop van materialen of infrastructuur.

- We willen vrijwilligers meer aanmoedigen en omkaderen, zodat ze het belangrijke werk dat ze doen, ook blijvend kunnen volhouden.

- Initiatieven meer in de verf zetten via de communicatiekanalen van de stad Geel, waaronder vernieuwing van de lichtkranten.

- We evalueren blijvend de materiële medewerking en breiden deze uit in overleg met verenigingen.

- We zoeken synergieën tussen verenigingen en lokale handelaars om nog meer beleving in ons stadscentrum en onze dorpskernen te brengen.



Download hier het volledige verkiezingsprogramma van N-VA Geel.




Info

23ste plaats gemeenteraad

55 jaar

Zelfstandig ondernemer

Elektricien

hans.mens@n-va.be